Uneori pierdem ridicol de mult timp pentru a lua decizii simple in situatii de zi cu zi. Problema pe care o avem in luarea deciziilor este ca alternativele ni se par in egala masura atractive, dar in acelasi timp, suficient de diferentiate pentru a fi fiecare dintre ele atractiva in felul ei (exemplul cel mai simplu: ce sa mananc la pranz – somon sau vita?)

Si atunci, cum facem sa luam decizii mai rapide, fara a ne parea rau dupa aceea „daca as fi decis altceva, oare ar fi fost mai bine?”

1. Foloseste obiceiurile impamantenite pentru a reduce timpul alocat deciziilor de rutina. Ideea e ca daca te-ai obisnuit cu ceva (de exemplu la pranz mananc somon), poti evita sa investesti energie zilnic, pur si simplu prin evitarea totala a deciziei – adica mergi pe drumul cunoscut. Daca la un moment dat „vechiul obicei” nu mai este potrivit, atunci poti aloca un timp mai mare pentru a decide care va fi „noul” drum cunoscut (de exemplu – in decembrie voi manca la pranz paste)

2. Foloseste sistemul daca/ atunci pentru a transforma in rutina alegerile mai putin previzibile. De exemplu daca stiu ca am o problema in a accepta un volum prea mare de modificari de la clienti, pot folosi o regula care spune „daca imi va cere mai mult de 2 revizii, atunci am sa refuz”.

3. Foloseste un termen limita. Daca alternativele au fost rezonabil de mult timp cantarite si nu s-a putut ajunge la nicio decizie prin eliminarea rand-pe-rand, inseamna ca din punctul meu de vedere, toate sunt la fel de atractive. Asa ca imi setez un termen (in 15 minute voi alege una dintre variante).

Sursa de inspiratie: Harvard Business Review